Despre acest cozonac pot să spun atât de multe, încât mie frică că nu îmi vor ajunge cuvinte. E magnific la gust, textură și la aromă. Dar cel mai important este cel mai sanatos cozonac din lume, fără coloranți, fără conservanți, fără E-uri și fără alte adaosuri de substabțe dubioase. Trăiască maia naturală, fiindcă ca de fiecare dată a făcut minuni!!!

Ingrediente (TOATE LA TEMPERATURA CAMEREI, E FOARTE IMPORTANT, MAI ALES LA ALUATURILE COAPTE CU MAIA):

Toate ingredientele se vor cântări in gr, atât lichidele cât și solidele!

Pentru umplutură:

  • 100 gr nuci
  • 100 gr ciocolată

Pentru ungere:

  • 1 ou
  • 2 linguri cu lapte

Cozonacul cu maia naturală se face un timp mult mai îndelungat decât cozonacul cu drojdie din comerț, fiindcă maiaua acționează lent, firesc și crește aluatul natural. Mie mi-a luat 2 zile, însă nu am obosit deloc. Important este să nu uiți de el, în rest el stă cuminte și își face treaba în timp ce tu îți vezi liniștit de treburile casnice.

Iată care sunt etapele:

Etapa 1 – începutul – autoliza

Într-un bol încăpător se cântăresc 150 gr maia activă, aflată la punctul maxim de creștere. Se adaugă laptele și se amestecă bine cu o spătulă din lemn, apoi se pune și 400 gr de făină și se amestecă din nou, formând un aluat. Se frământă acest aluat câteva minute până se încorporează totul, apoi se acoperă bolul cu un șervețel curat și se lasă la odihnit pentru 1 oră. Acest proces se numește autoliza. Am mai povestit aici pe blog despre asta la capitolul pâine.

Etapa 2 – frământarea

Frământarea se face în 2 semi-etape. La aluatul care a stat 1 oră la odihnă, mai întâi se adaugă 75 gr zahăr pudră, gălbenușurile, sarea și toate aromele. Se încorporează toate aceste ingrediente cu mâna timp de 10-15 minute. La început va fi puțin anevoios, însă odată cu frământarea, aluatul se va omogeniza. După această frământare, se pune aluatul acoperit deoparte pentru 10 minute să se odihnească.

După 10 minute, se mai adaugă cealalată jumătate din cantitatea de zahăr și untul și se frământă din nou 10 minute cu mâna. Dacă aveți un robot de bucătărie îl puteți folosi, eu însă am preferat să simt aluatul în mână și să îi ofer toată dragostea mea 🙂 După frământare, aluatul se pune la un loc ferit de curenți reci de aer, în cameră să fie între 23-25 grade celsius. Bolul se acoperă cu un servețel mai gros și se lasă la dospit pentru o perioadă de 4 ore, timp în care se vor face câte o împăturire din oră în oră.

Etapa 3 – împăturirile (stretch and fold)

La capitolul pâine am mai povestit despre cum se fac împăturirile. La fel puteți găsi multă informație pe youtube despre asta. Deci, pe parcursul celor 4 ore cât dospește aluatul, l-am scos din oră în oră din bol pe masa unsă cu puțin ulei rafinat de floarea soarelui și l-am aplatizat cu palmele. Apoi am adus marginile spre centru, apoi spre mijloc și am format o bilă pe care am pus-o înapoi în bol la dospit, până la următoare împăturire. E foarte simplu.

Etapa 4 – dospirea lentă la rece

După ce se face ultima împăturire a aluatului de cozonac, acesta se pune într-un bol curat, care se închide ermetic și se pune la frigider pe noapte, până a doua zi dimineața.

Etapa 5 – umplerea cozonacului

A doua zi dimineata, bolul cu aluat se scoate de la frigider și se lasă la temperatura camerei să se încălzească așa acoperit cum e, timp de 4 ore, cu o singură împăturire la 2 ore.

Apoi, se scoate aluatul pe masa de lucru unsă cu puțin ulei rafinat și se aplatizează cu mâinile de grosimea 1-1.5 cm. Se pune umplutura pe toata suprafața lui (eu am avut 100 gr nuci amestecate cu 100 gr ciocolată mărunțite) și se rulează începând de la un capăt spre celălat cu grijă, cât mai strâns posibil. După asta, cozonacul se pune într-o tavă de copt de mărimea 35 x 10 cm, se unge cu compoziția din ou și lapte și se acoperă cu o pungă în așa fel încăt să nu atingă suprafața alatului. Se lasă la dospit la temperatura camerei pentru 4-5 ore, în dependență de temperatura din cameră. Cozonacul va crește foarte frumos.

Etapa 6 – coacerea

Cozonacul se mai unge o dată cu compoziția de ou și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 Grade Celsius pentru 30 minute și încă 30 minute la 170-160 Grade Celsius, pînă trece testul scobitorii.

Nu pot să vă redau cât de bine a ieșit și cât de fericită sunt! Cozonacul mi-a ieșit din prima, eu experimentând de data asta cu cantitățile, fără să mă conduc de vre-o rețetă anume. Fraged, pufos, foarte ușor la textură fără să se simtă greu ca alți cozonaci, dar cel mai important sănătos, din cele mai simple ingrediente!

Vă doresc sărbători fericite și spor al copt cozonaci pufosi și sănătoși!

Daca ti-a placut reteta mea, te invit sa faci un SHARE, sa o vada cat mai multa lume! Iar daca o incerci, te indemn sa revii cu un feedback! Multumesc!

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 5 / 5. Număr de voturi: 3

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns