Salut tuturor,

Ador să postez rețetele mele de pâine coapte cu maia naturală. Vedeți mai jos o pâine pe care am copt-o cu făină de hrișcă integrală: Cine iubește hrișca, va iubi și mirosul acestei pâini minunate.

Ingrediente:

 • 200 gr maia activă (hidratare 1:1)
 • 350 făină albă
 • 50 făină integrală
 • 200 făină de hrișcă
 • 400 ml apă
 • 15 gr sare
 • 1 linguriță cu zahăr
 • puțin ulei pentru împăturiri
 1. Am pus într-un bol 200 gr maia activă, am adăugat la ea 400 gr apă plată filtrată, am amestecat bine cu o lingură din lemn, apoi am adăugat toate făinurile pe care le conține rețeta. Am amestecat bine cu lingura această compoziție (destul de lichidă) și am pus-o să stea la hidratat timp de 60 minute (autoliza se numește acest proces). MAI MULT NU FOLOSESC FĂINĂ LA ACEASTĂ REȚETĂ!
 2. După autoliză, aluatul este încă lipicios dar se ține bine legat și se desprinde ușor de pe margini, am adăugat la el sarea și zahărul și am început să îl frământ timp de 10 minutedirect în bol. Întindeți aluatul de la margini spre centru și tot așa, până trec cele 10 minute. O să vedeți ce aluat superb veți obține cu multe bule și aerat.
 3. După ce am frământat aluatul, îi dau o formă rotundă și îl pun înapoi în bol, îl acopăr cu o peliculă, lăsându-i și o gură de aer și îl las la dospit pentru aproximativ 2,5 – 3 ore.
 4. În acest timp, la intervale de 1 oră, scot aluatul pe masa unsă din belșug cu ulei de floarea soarelui, îl aplatizez bine cu mâna și îl împăturesc ca în acest video. Aluatul este încă destul de moale, însă nu mă sperii, așa trebuie să fie. După fiecare împăturire, pun aluatul (care devine tot mai ferm) înapoi în bol la dospit.
 5. După ce am împăturit aluatul de aproximativ 3 ori, pregătesc oala de ceramică în care îl voi coace: pun în ea hârtie de copt, apoi pun și aluatul după ce i-am dat formă rotundă. Pun oala acoperită cu un prosop la frigider până a doua zi dimineața, adică minim 8-9 ore.
 6. A doua zi, scot oala din frigider, o las acoperită cu un prosop la temperatura camerei timp de 1 oră, apoi încing cuptorul la 230 Grade Celsius. Cât se încinge cuptorul, crestez deasupra pâinii cu o lamă niște tăieturi, după preferință.
 7. Când cuptorul a ajuns la 230 Grade, pun oala în el, cu tot cu capac. Peste 30 minute, scot capacul, reduc temperatura la 210-220 Grade Celsius și mai las pâinea la copt pentru încă 30 minute.
 8. După coacere, pâinea se lasă minim o oră să se răcească apoi se taie și se savurează de întreaga familie! Este o pâine sănătoasă!

Această pâine iese crocantă și cu un miros foarte plăcut de hrișcă. O plăcere să o ai pe masă!

Dacă ți-a plăcut rețeta mea, arat-o și prietenilor tăi! Click LIKE & SHARE!

Dacă ai gătit această rețetă și vrei să o postezi pe rețelele de socializare, folosește hashtagul #diaskitchen Îți mulțumesc!

| Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog, care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului |

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 5 / 5. Număr de voturi: 5

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns