Buna dragii mei,

Câți dintre voi au auzit sau cunosc despre apa enzimatică? Acea apă de fructe, legume sau verdețuri, care mai este numită și apă vie, datorită faptului că este îmbogățită cu cele mai sănătoase enzime, minerale și nutrienți extrase din ele, prin cea mai simplă metodă – statul în apă. Practic această apă, primește în mod natural, prin hidratare, de la fructe, legume sau verdețuri cele mai bune enzime pentru sănătatea noastră, fiind un adevărat elexir pentru organism.

Ce sunt enzimele?

Enzimele sunt substanțe complexe, care participă la foarte multe reacții importante ce au loc în organismul nostru. Fară ele fructele nu s-ar coace, semințele nu ar germina, iar noi nu am putea gândi, nu am putea digera alimentele și absorbi substanțele nutritive prezente în acestea, ele fiind implicate în mii de procese biochimice ce se desfășoara în organismul nostru.

Beneficiile apei enzimatice:

  • Dr. Anthony Cichoke, în cartea sa “Enzimele şi terapia cu enzime”, subliniază  că pentru ca organismul nostru să poată să funcţioneze în cea mai bună stare, să învingă bolile şi să îşi refacă celulele afectate, este necesar ca enzimele să fie vii şi în cantitate mare;
  • Apa enzimatică detoxifică organismul și reface flora intestinală;
  • Hidratează întreg organismul, alcalinizând corpul;

Cum se face apa enzimatică/apa vie?

Eu vă propun două modalități de a prepara apa vie:

  1. Pune într-un borcan din sticlă diferite fructe sau legume de sezon (de dorit Bio, fără adaosuri de pesticide), combinate cu câteva frunze aromate, iar peste ele toarnă apă filtrată. Pune borcanul într-un loc însorit, descoperit, pentru minim 20 ore sau până când apar primele bule deasupra, semn că legumele au început să fermenteze. Dacă fructele vor sta în apă mai aproape de 25 ore la o temperatură ambiantă, apa va deveni uşor acidulată, cu aspect sifonat, iar concentraţia de enzime benefice pentru sănătate va fi mai mare, deci o apă enzimatică mai bogată. Eu vă recomand să opriți fermentarea imediat ce a-ți observat primele bule pe fructe fiindcă, așa veți fi siguri că nu a-ți trecut în cealaltă extremă și fructele să se strice. Astfel, în acest moment strecurați apa de fructe și turnați-o într-un alt borcan/recipient curat închis ermetic și dacă nu o beți la moment păstrați-o la frigider. Apa iese bună la gust, colorată și ușor acidulată – perfect înlocuitor al băuturilor carbogazoase din market.
  2. A doua variantă de apă vie pe care o recomand se face într-un timp mult mai scurt de aproximativ 8 -10 ore. Faceți exact la fel ca în prima variantă, doar că timpul de stat al fructelor îl scurtați până la maxim 10 ore. În felul acesta, veți obține o apă simplă, ușor colorată de la fructe, cu un gust dulceag, dar care nu are semne de fermentare majoră, fără bule, fără aspect sifonat.

Vă asigur că ambele metode sunt foarte benefice, diferența este doar în gustul acidulat și sifonat al apei. Eu când am poftă de băuturi carbogazoase, fac apa enzimatică cu fermentare îndelungată, însă când vreau să înlocuiesc apa simplă cu lămâie cu ceva mai aromat și mai dulce, fac varianta a doua.

Ce fructe, legume sau verdeţuri pot folosi pentru a prepara apa enzimatică?

Apa enzimatică se poate face din diferite fructe, legume, plante aromatice, etc. Unii nutriționiști nu recomandă combinarea legumelor și fructelor la un loc, în rest aveți frâu liber imaginației. Spre exemplu:

FRUCTE – lămâi, portocale, mere, pere, pepene, struguri, vişini, cireşe, zmeură, caise, piersici, măceşe, mango, căpșuni etc.

LEGUME: morcov, castravete, dovlecel, sfeclă roşie, varză, roşii, ardei gras, etc.

VERDEȚURI/PLANTE AROMATICE: ghimbir, pătrunjel, busuioc, cimbru, mentă, flori de soc, romaniță, salvie, flori de salcâm etc.

Nu există limite privind cantitățile atâta timp cât foloseşti fructe, legume şi plante comestibile, în diverse combinaţii. Dacă dorești o băutură mai concentrată atunci folosești mai multe fructe și invers. Puteți face apa enzimatică doar din verdețuri aromate sau doar din legume.

Vedeți mai jos câteva poze ale întregului proces:

Pregătirea fructelor …
După ce am pus fructele și verdețurile în recipient îl pun la un loc însorit, descoperit pentru 24 ore…
Așa arată primele bule, după 24 ore de fermentare … apa enzimatică e gata!
Apa enzimatică – gata de strecurare….

Eu vă recomand cu cea mai mare plăcere această apă să o încercați și voi și să înlocuiți băuturile din market carbogazoase vara pe care le dați copiilor voștri, pline de zahăr.

MULTĂ SĂNĂTATE SĂ AVEȚI!

Notă! Aceste informații sunt cu titlu informativ și nu reprezintă un sfat medical. Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului.

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 4.7 / 5. Număr de voturi: 22

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns