Buna prieteni,

Știați că puteți consuma pâine, fără să vă îngrășați sau să vă puneți în pericol întreg sistemul digestiv? Acest fapt este posibil, dacă renunțați la pâinea din comerț, coaptă cu agenți artificiali de creștere (gen drojdie uscata sau proaspătă sau prafuri de copt), în favoarea pâinii coapte acasă, cu maia naturală. Pâinea coaptă cu maia, fie că e coaptă acasă de voi sau e cumpărată de la artizani de încredere, este cea mai bună alegere pentru sănătatea Dvs. Ea este nutritivă, plină de fibre și nu se depune pe intestin. Ea e mai ușor digerabilă și se mănâncă în cantități mai mici, fiindcă o felie de această pâine e mult mai consistentă, decât o felie de pâine din comerț. Gustul pâinii cu maia este mai intens și puțin acrisor de la bacteriile din maia. Alte informații despre cât de sănătoasă este maiaua naturală în comparație cu alți agenți artificiali de creștere dar și cum să faceți maia naturală, citiți aici pe blog, în acest articol: Maia naturală pentru coacerea pâinii.

Pot spune cu sinceritate că, odată ce te-ai apucat de copt pâine acasă, cu greu ți se întinde mâna la cea de pe raftul din market. Am descoperit că nu e nimic greu, trebuie doar puțină informare, experiență și cel mai mult – timp, fiindcă pâinea cu maia “se naște mai greu”, ca și orice proces natural, firesc și care cere atenția și implicarea celui care o frământă, o așteaptă, o miluește și o iubește, în timp ce o plămădește. Deci, cel mai incomod în coacerea acestei pâini este timpul de așteptare, însă în timpul cât pâinea crește, poți să îți găsești o mulțime de treabă de făcut, important e să “nu uiți de ea” 😊

Sper că am inspirat pe cineva să se apuce de copt pâine acasă, iar acum hai să vă prezint rețeta acestei pâini simple, dar atât de frumoase și gustoase:

Ingrediente:

 • 200 gr maia naturală 100% hidratare
 • 400 gr apă plată filtrată
 • 600 gr făină albă
 • 16 gr sare
 • 1 linguriță cu zahăr
 • ulei de floarea soarelui folosit la împăturiri pe suprafața de lucru

Fiindcă sunt începătoare și experiența mea abia a început în a coace pâine cu maia naturală, am folosit aceeași tehnică ca pentru începători 1:2:3, adică o parte maia, două părți apă și trei părți făină.

 1. Am scos dimineața maia din frigider și am hrănit-o. Am lăsat maiaua aproximativ 8 ore la temperatura camerei până a devenit activă, apoi o parte am pus înapoi la frigider, iar cu alta am pornit pâinea.
 2. Am pus într-un bol 200 gr maia activă, am adăugat la ea 400 gr apă plată filtrată, am amestecat bine cu o lingură din lemn, apoi am adăugat și toată cantitatea de făină cernută, adică 600 gr. Am amestecat bine cu lingura această compoziție (destul de lichidă) și am pus-o să stea la hidratat timp de 60 minute (autoliza se numește acest proces). MAI MULT NU FOLOSESC FĂINĂ LA ACEASTĂ REȚETĂ!
 3. După autoliză, aluatul este foarte lichid dar se ține bine legat și se desprinde ușor de pe margini, am adăugat la el sarea și zahărul și am început să îl frământ timp de 10 minute, direct în bol. Întindeți aluatul de la margini spre centru și tot așa, până trec cele 10 minute. O să vedeți ce aluat superb veți obține cu multe bule și aerat. Fiindcă aluatul este destul de lipicios, puteți să folosiți robotul de bucătărie, eu însă prefer să simt aluatul, chiar dacă mi se lipește de mâini …așa îi tranmsit toată emoția mea… psihologic trebuie să treceți peste faptul că aveți degetele încărcate cu aluat și să continuați să îl frământați așa, fiindcă doar așa vom obține o pâine AERATĂ care nu lasă fărâmituri, fără să fie bâcsită cu făină, cu multe găurele prin ea. Deci, ca să știti – acesta este secretul 🙂
 4. După ce am frământat aluatul, îi dau o formă rotundă și îl pun înapoi în bol, îl acopăr cu o peliculă, lăsându-i și o gură de aer și îl las la dospit pentru aproximativ 2,5 – 3 ore.
 5. În acest timp, la intervale de 1 oră, scot aluatul pe masa unsă din belșug cu ulei de floarea soarelui, îl aplatizez bine cu mâna și îl împăturesc ca în acest video. Aluatul este încă destul de moale, însă nu mă sperii, așa trebuie să fie. După fiecare împăturire, pun aluatul înapoi în bol la dospit.
 6. După ce am împăturit aluatul de aproximativ 3 ori, pregătesc oala de ceramică în care îl voi coace: pun în ea hârtie de copt, apoi pun și aluatul după ce i-am dat formă rotundă. Pun oala acoperită cu un prosop la frigider până a doua zi dimineața, adică minim 8-9 ore, la mine a stat si 16 ore.
 7. A doua zi, scot oala din frigider, o las acoperită cu un prosop la temperatura camerei timp de 1-2 ore, apoi încing cuptorul la 230 Grade Celsius. Cât se încinge cuptorul, crestez deasupra pâinii cu o lamă niște tăieturi, după preferință.
 8. Când cuptorul a ajuns la 230 Grade, pun oala în el, cu tot cu capac. Peste 30 minute, scot capacul, reduc temperatura la 210-220 Grade Celsius și mai las pâinea la copt pentru încă 30 minute.
 9. Iată așa pâinică am obținut:

După cum ziceam, nu e greu, e nevoie doar de timp, dragoste și voie bună! 🙂 IMPORTANT! După coacere, niciodată nu tăiați pâinea proaspăt scoasă din cuptor, ea trebuie să se răcească întreagă timp de 1 oră minim, ca în ea să se finiseze toate procesele și să nu piardă mult din umiditate și textură.

Dacă ți-a plăcut rețeta mea, arat-o și prietenilor tăi! Click LIKE & SHARE!

Dacă ai gătit această rețetă și vrei să o postezi pe rețelele de socializare, folosește hashtagul #diaskitchen Îți mulțumesc!

| Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog, care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului |

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 4.2 / 5. Număr de voturi: 27

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns