Buna prieteni,

Sunt foarte bucuroasă să vă anunț că după câteva încercări și rețete de pe net, am reușit să îmi ajustez propria rețetă de pâine cu maia, la care nu o să renunț curând, poate doar o voi coace în tandem cu pâinea albă, care atât de mult o adoră Cosmin. Sunt atât de multe de spus despre această pâine, e atât de delicioasă, cu coaja subțire și aromată, că pot să mor de fericire! Până nu demult nu credeam că voi reuși să coc pâine sănătoasă cu maia! Însă uite că dacă încerci, greșești, înveți și se primește!

Pot să spun că aceasta este cea mai reușită variantă de pâine cu maia naturală, coaptă de mine până acum. Cu multe găuri, fără să lase fărâmituri deloc, bine crescută și aerată! Dospitul la frigider pentru minim 8 ore, face consistența pâinii să fie așa.

Ingrediente:

 • 200 gr maia naturală cu 100% hidratare, adică: (1:1)
 • 130 gr tărâțe de grâu
 • 70 gr fulgi de ovăz mășcați
 • 400 gr făină albă
 • 400 ml apă
 • 50 gr semințe de in
 • 14 gr sare
 • puțin ulei pe masa de lucru (folosit la împăturirea aluatului)

Iată succint, pașii rețetei: autoliza (sau hidratarea aluatului timp de 60 minute), frământare 10-15 minute, 2-3 împăturiri la interval de aproximativ o oră, dospire la frigider timp de minim 8 ore și coacere. Nu-i așa că e simplu? 🙂

Orice rețetă de pâine pe care o coc, pornește cu hrănitul maielei naturale pe care o țin la frigider. O hrănesc o dată pe săptămână și atunci coc și pâine. Deci, iată programul meu de coacere a pâinii cu maia naturală:

 1. Sâmbăta dimineața scot maiaua de la frigider și o hrănesc: – O PARTE HRĂNESC ȘI PUN LA FRIGIDER (Amestec foarte bine maiaua ca să o oxigenez, cântăresc 100 gr maia, o amestec cu 100 gr de apă, cu 80 gr de făină albă și cu 20 gr de tărâțe de grâu râșnite. Amestec totul foarte bine și lăs maiaua la temperatura camerei pentru 8 ore să crească. Fiindcă este puternică, ea va crește repede. După aceasta, închid capacul ermetic și o pun la frigider, urmând ca peste o săptămână să repet procedura.)O ALTĂ PARTE HRĂNESC PENTRU COACEREA PÂINII (Procedez la fel: Amestec foarte bine maiaua ca să o oxigenez, cântăresc 100 gr maia, o amestec cu 100 gr de apă, cu 80 gr de făină albă și cu 20 gr de tărâțe de grâu râșnite. Amestec totul foarte bine și las maiaua la temperatura camerei, pentru 8 ore să crească. Peste aceste 8 ore, voi începe a face pâinea cu ea) – ȘI O PARTE MICĂ (cam 50-70 gr) care rămâne, O ARUNC.
 2. Așadar, după ce maiaua care a stat aproximativ 8 ore la temperatura camerei și s-a activat, a devenit puternică, cântăresc din ea cantitatea necesară de care am nevoie, în cazul nostru 200 gr, iar restul 50-70 gr o arunc, dacă nu am în plan să fac altceva cu ea, de ex. să coc plăcinte.
 3. Deci, pun într-un bol 200 gr maia activată, adaug 400 ml apă și amestec foarte bine. Apoi adaug 400 gr făina albă și amestec, tărâțele și fulgii de ovăz și iar amestec. Mă folosesc de o lingură din lemn.
 4. După ce am amestecat toate aceste ingrediente la un loc, acopăr bolul cu o peliculă pentru bucătărie, dar las o crăpătură mică ca aluatul să respire. Pun bolul la o parte la un loc călduț, pentru 60 minute ca să se hidrateze și să se lege aluatul (autoliza).
 5. După ce au trecut cele 60 minute, scot aluatul aerat, pufos și lipicios pe masă și încep să îl frământ timp de 10 minute. Tot acum adaug 14 gr sare și semințele de in. După frământare, pun aluatul la dospit pentru 2-3 ore (în dependență de cât timp aveți la dispoziție), iar în intervale de 1 oră, îl scot pe masa unsă cu ulei și îl împăturesc, apoi îl pun iar la dospit.
 6. După 2-3 împăturiri și după ce s-au scurs 2-3 ore, pregătesc oala în care voi coace pâinea: o ung cu puțin ulei, iar deasupra presor făină/sau pun în oală hârtie de copt. Dacă nu veți pune nimic, pâinea se va lipi de oală și va fi foarte greu să o scoateți.
 7. După ce am pregătit oala, dau formă pâinii rotundă și o pun în ea. Apoi pun oala cu tot cu pâine la frigider peste noapte, acoperită cu capac.
 8. A doua zi dimineața, cu o oră înainte de a pune pâine la copt, scot pâinea din frigider și o las la temeperatura camerei.
 9. Apoi, pornesc cuptorul la 230 Grade Celsius și tai pâinea cu o lamă deasupra după preferințe.
 10. Când cuptorul s-a încins, pun oala cu pâine la cuptor și o coc sub capac timp de 30 minute la temperatura de 230 Grade Celsius și 30 minute fără capac, la 200 Grade Celsius.
 11. Iată așa frumusețe mi-a ieșit mie și sper să aveți și voi același rezultat.

Când pâinea e gata, o scot de la cuptor și o las să se răceadscă timp de minim 1 oră, apoi o tai și o servesc cu plăcere. O parte de pâine de multe ori congelez, iar o parte o păstrez învelită în hârtie, într-o pungă de plastic.

Spor la copt pâine sănătoasă, acasă lângă cei dragi, cu gânduri bune! 

Pozele din acest articol, sunt 2 pâini coapte după această rețetă!

Dacă ți-a plăcut rețeta mea, arat-o și prietenilor tăi! Click LIKE & SHARE!

Dacă ai gătit această rețetă și vrei să o postezi pe rețelele de socializare, folosește hashtagul #diaskitchen Îți mulțumesc!

| Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog, care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului |

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 4.6 / 5. Număr de voturi: 22

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns