În postarea precedentă am povestit despre felul cum am obținut maiaua naturală acasă. Tot acolo am promis că revin cu rețeta primii mele pâinici coapte cu prima maia. După ce am studiat mai multe rețete de pâine cu maia naturală, am ajuns la concluzia că doar experiența și informarea te poate ajuta să coci pâine care să concureze cu marii brutari. Însă totodată, am decis să nu mă stresez și să nu tind spre atâta perfecțiune, până la urmă pâinicile coapte de mine nu vor sta nici pe un raft în magazin, iar atunci când nu îmi va reuși, voi avea doar de învățat din asta. Bunicile noastre nu erau obsedate și nu coceau pâinea cu maia naturală după rețetele de pe facebook sau bloguri, ci o coceau cu dragoste, energie vie și pură, pentru copii și nepoți.

Pâine din făină integrală, făină de porumb și semințe

Există mai mulți termeni folosiți în acest domeniu, care pe mine la început dar încă și acum mă bagă în ceață, VEDEȚI AICI.

Deci, hai să lăsăm perfecțiunea, teama și frica la o parte și să ne apucăm să experimentăm, mâinile și intuiția vă vor duce acolo unde trebuie. EU ÎNCĂ ÎNVĂȚ SĂ O FAC! Eu deja am copt două pâini cu maia crescută de mine, iar rețeta primei o las aici, fiindcă a doua împletită am făcut totul mai mult la ochi.

Ce cantitate de maia ne trebuie la 1 kg de făină?

Îmi place cum explică asta Nicoleta Firan pe blogul ei www.reteteoriginalecunicole.ro“Răspunsul este destul de relativ pentru că în primul rând depinde de anotimp. Vara, pentru că este mai cald afară, se folosește un procent de aproximativ 15-20 % din cantitatea totală de făină, iar iarna un procent între 20 si 40%. Mai depinde de tipul de făină folosit la pâine (albă, integrală, de secară, de porumb etc.), cât și de tipul de pâine pe care doriți să îl pregătiți. De reținut este însă faptul că nu ar trebui folosită sub nicio formă o cantitate de maia mai mare decât cea de făină. Încercați, testați și veți simți atunci când ați găsit o proporție perfectă pentru pâinea dorită pe gustul vostru. La început puteți să încercați cea mai simplă rețetă cu paine albă în care să aveți nevoie de o parte de maia, două părți de apă și trei părți de făină”.

Ingrediente (autoliză):

  • 100 gr din prima maia
  • 300 gr făină integrală
  • 200 gr apă

Ingrediente adăugate după autoliză:

  • 2 pumni făină albă
  • 2 pumni făină de porumb
  • 1 linguriță cu zahăr
  • 1 linguriță cu sare
  • semințe la alegere (eu am avut chimen, susan, floarea soarelui, in)
  1. Autoliza. Am cântărit 100 gr de maia, am amestecat-o cu 200 gr apă și 300 gr făină integrală. Compoziția va fi destul de lichidă, însă așa și trebuie să fie. Amestecăm bine toate aceste ingrediente cu o lingură din lemn și lăsăm bolul deoparte, acoperit parțial, pentru aproximativ 1 oră, ca aluatul să se hidrateze bine și să se lege rețelele de gluten – acest proces brutarii îl numesc autoliză. Odată cu trecerea timpului veți observa pe pereții vasului acele bule de aer, semn că maiaua își face treaba.

2. Frământarea. După autoliză aluatul trebuie frământat cu o altă cantitate de făină care se adaugă la el. După autoliză, aluatul se frământă foarte ușor. Acum e momentul să adăugăm celelalte ingrediente. Eu am adăugat 2 pumni cu făină de porumb, 2 pumni cu făină albă, sarea și zahărul, apoi am început să frământ. Această frământare durează 10-15 minute. Aluatul e ascultător, elastic și se dezlipește ușor de pe pereții vasului. Aici e nevoie de acel simț al mâinii, deoarece nu e nevoie să adăugați multă făină, aluatul trebuie să rămână lipicios, deoarece dorim o pâine cu un procent înalt de hidratare (adică o pâine care nu lasă fărâmituri, nu are aspect ticsit, cu acele găurele în ea frumoase). După această frământare, punem aluatul acoperit cu o peliculă la dospit pentru 2 ore.

3. Adăugarea semințelor și împăturirea. După dospire, aluatul trebuie împăturit măcar de 2-3 ori în intervale de timp de 30-40 min. Vedeți aici cum se face treaba asta!

4. După împăturiri, puteți deja să coaceți pâinea, însă eu de data asta am decis să îl las o noapte la frigider și am copt-o a doua zi. Se zice că în așa fel, obținem în pâine acele bule de aer, ea fiind mai aerisită. Dacă nu aveți timp, puteți trece peste această etapă.

Iată aluatul meu a doua zi, l-am scos din frigider cu 1 oră înainte de al coace.

Cum coc pâinea în cuptor?

Această pâine am copt-o în ceaun, cu hârtie de copt, sub hârtia de copt am turnat o cană cu apă. Des coc în felul acesta pâinea, fiindcă așa pâinea are o coajă mai subțire și datorită vaporilor de apă se coace uniform. La alte pâini, dacă nu le coc în ceaun, atunci pun în cuptor o tavă cu apă, sub tava cu pâine, pentru 30 minute, apoi o scot. Majoritatea pâinilor le coc primele 30 minute la 230 Grade Celsius sub capac (în cazul în care o coc în ceaun) si 20 minute la 200-180 Grade Celsius.

Iată așa frumusețe de pâine am obșinut cu prima maia! Sunt foarte mândră de rezultat!

Important! După coacere, nu tăiați pâinea imediat! Lăsați-o mai întâi să se răcească pe un grătar!

Acest câlcâi de pâine pentru mine reprezintă o mare realizare! Adio pâine cu drojdii din comerț! Sper că v-am infectat și pe voi cu această tendință – de a coace pâine acasă, din maia naturală pentru familiile voastre! V-am pupat! Dia’s Kitchen

Dacă ți-a plăcut rețeta mea, arat-o și prietenilor tăi! Click LIKE & SHARE!

Dacă ai gătit această rețetă și vrei să o postezi pe rețelele de socializare, folosește hashtagul #diaskitchen Îți mulțumesc!

| Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog, care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului |

Alte surse de informare: www.reteteoriginalecunicole.ro

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 4.4 / 5. Număr de voturi: 7

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns