Buna dragii mei prieteni,

Astăzi vreau să scriu despre congelarea fructelor și legumelor, fiindcă este toamnă și multă lume deja își face proviziile necesare pentru iarnă. Fiindcă iarna nu avem la dispoziție fructe și legume proaspete, încercăm să le conservăm pentru iarnă: în sare, în nisip (de ex. morcovii), cu oțet sau cu alte tipuri de conservanți existenți pe piață.

Eu consider congelarea, cea mai sănătoasă metodă de păstrare pentru iarnă a fructelor și legumelor. Nu vorbesc acum despre murăturile cu sare fermentate corect, puse pentru iarnă, care sunt foarte bune, în calitate de bacterii benefice pentru sistemul nostru digestiv, ci de compoturi, fructe în sucul lor, gemuri, magiunuri, salate, mixuri de salate și diferite combinații de legume pentru supe și borșuri.

Dia’s Kitchen

Legumele și fructele congelate reprezintă o bună alternativă la legumele proaspete. Acest proces conservă majoritatea vitaminelor. Important este și faptul ca aceste fructe sau legume să fie cât mai proaspete. După recoltare, efectul căldurii, oxigenului și luminii începe să distrugă vitaminele, iar perioada de depozitare, precum și transportarea lor duc la o scădere majoră a conținutului de vitamine.

Eu prefer să congelez atât fructe cât și legume, în pungi, iar după ce pun fructele și legumele în pungi, elimin cât mai mult aerul din ele.

Mai jos am un mix de legume tocate cuburi, pentru zeamă și borșuri, care conține:

  • ardei gras verde și roșu
  • mărar
  • pătrunjel
  • busuioc verde

Pun în pungi separate, cât pentru o supă din legumele proaspete tocate, apoi pun punguțele în congelator. Ideal ar fi să aveți un congelator mare, unde să vă încapă cât mai multe fructe și legume pentru iarnă.

Dia’s Kitchen
Dia’s Kitchen
Dia’s Kitchen

De ce nu recomand compoturile/gemurile și alte murături cu conservanți?

  • compoturile și gemurile/magiunurile conțin foarte mult zahăr, plus că se fierb și în urma acestui proces se distrug absolut toate vitaminele, fibrele și nu mai beneficiem nimic din ele. O alternativă de păstrare a pomușoarelor este păstrarea lor în miere 1:1 (de ex. cătina, zmeura sau alte pomușoare).
  • murăturile și mixurile de salate de tot felul, conțin mult conservant și multă sare, care nu sunt benefice. Și iarăși dacă aceste legume din salate se fierb, nu mai au în ele nici o vitamină sau fibrele de care avem atât de multă nevoie iarna.

Vă doresc multă baftă și să faceți alegerea corectă în favoarea sănătății familiei Dvs!

Notă! Aceste informații sunt cu titlu informativ și nu reprezintă un sfat medical. Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului.

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 5 / 5. Număr de voturi: 8

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns