Buna prieteni,

Astăzi mi-am propus să condimentez puțin blogul și să scriu despre condimente. Despre acele minunății care nu fac doar mâncarea delicioasă, ci și sunt bune ajutoare organismului. Cu alte cuvinte, condimentele se folosesc de pe vremuri, nu doar pentru a da gust și savoare mâncării, ci și pentru întărirea sănătății.

Aici însă nu trebuie să luați în considerare condimentele prelucrate și cu diferiți adaoși chimici, potențatori de aromă și de gust, care umplu rafturile magazinelor. Fiți atenți cu ele, fiindcă ele nu fac altceva decât să vă umple corpul de toxine, iar scopul nostru este să eliminăm toxinele, nu să le introducem în corp.

Pentru cine nu știe, corpul uman este guvernat de Legea Minimului! Cu alte cuvinte, o data ce și-a obtinut vitaminele și mineralele de care are nevoie dintr-un aliment, surplusurile sunt eliminate. Însă aici apare o problemă, organismul elimină cu ușurință surplusurile obținute din alimente naturale și vii, care au fost ingerate în starea în care le-a creat Mama Natură, nu și pe cele artificiale, chimice, prelucrate. Acestea rămân în corp, fiind depozitate oriunde creându-ne mari probleme. Dacă de multe ori vă întrebați probabil, de unde v-a apărut un chist? o inflamație? sau o alergie? sau de ce vă curge nasul? sau de ce aveți imunitatea slabă? Răspunsul este în lupta organismului să dea afară acele substanțe pe care cu greu le recunoaște și care îi fac rău.

De aceea, optați pentru condimente naturale și mirodeniile care nu conțin adaoși dăunători organismului. Acestea pot înlocui sarea cu succes, aromatizează mâncarea fără să crească aportul de calorii și au diverse proprietăți benefice.

Vă invit să consultați lista de mai jos, m-am străduit să includ cât mai multe condimente răspândite cel mai des în bucătăriile celor care iubesc să gătească acasă!

Lectură plăcută!

  1. Sarea

Încep cu sarea (clorura de sodiu) și voi povesti un pic mai mult despre ea, fiindcă este cel mai des condiment folosit în bucătărie, dar și cel mai controversat. Fără sare mâncarea, nu-i mâncare! 🙂 Așa se spune cel mai des. Însă cu sarea trebuie să fim foarte atenți și vă explic de ce.

Datorită faptului că este un produs anorganic, lipsit de enzime, nefiind de proveniență vegetală sau animală, sarea de bucătărie este total neindicată în alimentația oamenilor sănătoși, iar pentru cei bolnavi poate constitui chiar o otravă. Astfel, sarea înghițită cu alimentele gătite provoacă senzația de sete și este necesar să bem multă apă pentru a-i diminua toxicitatea, ea fiind un corp străin. Apa pe care o bem pentru a dilua sarea din organism, în timp, uzeaza țesuturile și pereții arterelor, generând creșterea tensiunii.

Soluția de sare se fixează în parte pe pereții celulelor ce alcătuiesc țesuturile. În aceste condiții, greutatea corporală crește, pielea capătă un aspect spongios și mai tot timpul omul are o chinuitoare senzație de sete și de foame. Sarea este un factor major în apariția tensiunii. Ea este atât de caustică pentru țesuturile interne sensibile, încât corpul reține apa care neutralizează efectul acid. Aceasta duce la creșterea greutății corporale și la vătămarea rinichilor. Gândiți-vă la câte trebuie să suporte sărmanii rinichi: cafea, ceai, sucuri din comerț, alcool, medicamente, sare. Nici nu este de mirare că atâția oameni sunt bolnavi. Sarea rafinată, ca adaos, nici nu ar trebui să existe în alimentația Dvs.

Totuși, este de preferat sarea de mare care, dintre toate formele de sare, este cea mai indicată în alimentație, pe lângă sarea de Himalaya, deoarece ambele conțin și mici cantități de bromuri, ioduri și săruri de magneziu. Sarea marină are în compoziție aproximativ 100 de elemente, pe când sarea de bucătărie conține numai doua, dintre care unul este Clorul care este foarte toxic pentru organism. 

2. Piperul

Piperul este fără îndoială cel mai răspândit condiment de pe planetă, disponibil pe tot parcursul anului. Piperul este de mai multe feluri: piper negru, piper alb, piper verde, piper roşu sau piper roz. Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretat, îmbunătăţind astfel digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie. Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, de asemenea ca urmare a creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac. Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grăsime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp energie. Din punct de vedere nutriţional, piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom. Eu mereu folosesc mixuri de piper la gătit, dau mâncării o aromă deosebită!

3. Usturoiul

În stare proaspătă sau uscat este un adevărat medicament natural. Face parte din categoria antibioticilor pe care le luam din plante. Folosiți-l cât mai des la gătit. Are un gust delicios și oferă măncării un gust condimentat nemaipomenit.

4. Busuiocul

Este un stimulator ușor al sistemului nervos și al celui digestiv. Este și o plantă cu mare putere de condimentare, atât în stare uscată cât și proaspătă. Eu de exemplu nu îmi închipui anumete rețete cu paste sau salate fără busuioc verde sau uscat. Are putere vindecătoare în cazul febrei și al răcelilor frecvente, tuse, dureri în gât, stres, tulburări cardiace, respiratorii, infecții bucale, dureri de cap etc.

5. Ghimbirul 

Aromată intens și revigorantă, rădăcina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor fiind un adevarat izvor de substanțe cu efect terapeutic. Tulpina poate fi utilizată în stare proaspătă, sub forma de pulbere, uscată sau sub formă de ulei sau suc. Îl folosesc frecvent iarna, când am simptome de răceală, este un adevărat medicament natural. Ghimbirul este utilizat în alimentație sub formă de condiment picant pentru aromatizarea mâncărurilor și băuturilor. El oferă o aromă plăcută ceaiului, fructelor sau legumelor. Puțini știu că planta are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau pește, mai bine decât usturoiul.

6. Frunzele de dafin

Din ramurile înfrunzite de dafin se împleteau cununi purtate de împăraţii romani. Frunzele tari, ovale sunt plăcut aromate şi se folosesc larg drept arome în bucătărie. Este indicat în indigestii, balonări, răceala şi gripă, laringite, bronşite, astm şi tuse, febră, sinuzite, reumatism, viroze respiratorii, vomă, afecţiuni renale şi hepatice,  anorexie, depresie, nervozitate etc.

7. Rozmarinul

Ce fel de cărniță coaptă fără rozmarin?! Ador aroma lui, am o planta la balcon de rozmarin și o îngrijesc cu atâta drag 🙂 Este indicat în afecţiunile căilor biliare şi hepatice, în anorexie, afecţiuni ale stomacului, rinită cronică. Are proprietati asemănătoare cu ale usturoiului, este foarte sănătos și chiar sub formă de ceai, însă trebuie folosit în cantități limitate cu atenție. Rozmarinul este și o plantă frumoasă de decor.

8. Șofranul

Șofranul este numit regele mirodeniilor și de mii de ani acest condiment continuă să fie cel  mai prețios din lume. Un kilogram de șofran costă între câteva sute și câteva mii de dolari, în funcție de calitate și de țara de origine. De altfel, în ziua de azi e uşor să dai de şofran contrafăcut.  După cum spun bucătarii cu experienţă, în condimentul în formă de praf sunt prezente aproape întotdeauna impurități – bunăoară de boia şi curcuma.  Deseori drept şofran sunt prezentate petalele uscate ale altei plante – șofrănașului.  Dar șofrănașul e de câteva ori mai ieftin. Șofranul este considerat un condiment de sine stătător care nu suportă vecinătatea altor mirodenii.

9. Salvia

Este o plantă medicinală cu multiple efecte terapeutice. Se folosește mai mult sub formă de ceai, dar în cantități mici poate fi adăugată și în alte preparate. Eu mereu adaug salvie când coc carne sau pește. Are o aromă deosebită.

10. Oregano

Oregano are numeroase beneficii, dar este cel mai cunoscut pentru proprietăţile sale digestive, expectorante, antivirale, antibacteriene, antifungice, antiparazitare, antioxidante şi antiinflamatorii. În plus, oregano este cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante puternice, ca antimutagen şi anticancerigen. Foarte util pentru sănătate este și uleiul de oregano. În stare uscată este un condiment perfect pentru diferite feluri de mâncare. La fel, încercați să presărați oregano peste o bucată de brânză stropită cu ulei de mpsline. Mmmmm….un deliciu! 🙂 Sau ce fel de salată Caprese, fără să fie presărată cu oregano deasupra? 🙂

11. Chimenul

Seminţele de chimen ajută la digestie, fiind util pentru tulburări digestive, deoarece uleiul esenţial din seminţele de chimen activează glandele salivare. Mie îmi place foarte mult pâinea din făină integrală și tărâțe cu semințe de chimen. Chimenul este un ingredient antiinflamator potent, care inhibă formarea și dezvoltarea tumorilor canceroase. Chimenul conține cantități importante de magneziu și fier și, datorită proprietăților sale antiseptice, este folosit în tratarea răcelilor ușoare. Infuzia de semințe de chimen este un remediu natural excelent pentru guturai. Același condiment ajută la accelerarea metabolismului, tratarea afectiunilor digestive, a insomniilor și ameliorarea senzațiilor de greață în sarcină. Chimenul este util și în reglarea colesterolului mărit, îmbunătățirea lactației, combaterea anemiei și tratarea paraziților intestinali.

12. Cimbrul

Ador cimbrul în ciorbe sau în preparate cu carne sau legume. Planta ajută la tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructaţia persistentă, flatulenţa, digestia leneşă şi fluxul biliar sărac, precum şi la calmarea tusei, guturaiului şi astmului.

13. Măghiranul

Ca și Oregano face parte din aceeași familie Lamiaceae, fiind înrudite cu menta și alte plante aromatice. Măghiranul a fost și este cultivat, în scopuri culinare, pentru frunzele sale aromate, ce pot fi folosite atât proaspete, cât și uscate. Este unul dintre ingredientele principale în mixuri de plante, cum sunt faimoasele Ierburi de Provence. Tradițional la noi, a fost folosit pentru asezonarea mâncărurilor, supelor și sosurilor, având o aromă mai subtilă decât cea a mai bine cunoscutului oregano din prezent.

14. Mărarul

Împiedică balonările și stimulează digestia. Se folosesc frunzele subțiri, care se pot usca. În stare proaspată, este bogat în vitamina C. La fel de răspândite în bucătărie sunt și semințele de mărar, care se adaugă la murături, în brânzeturi sau în aluatul pentru pâine.

15. Pătrunjelul

Este una dintre cele mai bune și mai complexe plante, atât din punctul de vedere al conținutului vitaminic, cât și al proprietăților de aromatizare. Folosiți-l cât mai des în stare proaspătă în salate, smothie-uri verzi și supe de tot felul.

16. Muștarul

Atât frunzele, cât și semințele de muștar sunt întrebuințate ca medicament și condiment. Semințele se macină, iar din pulberea obținută se recomandă să se ia zilnic câte o lingură.

17. Menta

Cine nu iubește ceaiul de mentă? sau cine încă nu a încercat să adauge mentă în smothi-uri sau diferite sosuri?  Încercați neapărat că multe a-ți pierdut! Menta stimulează secreţia şi eliminarea bilei datorită prezenţei compuşilor flavonoizi. Menta mai are proprietăţi antifermentative, dezinfectante – datorate în principal taninurilor – precum şi proprietăţi spasmolitice. Mentolul aplicat local are efect antiseptic, analgezic şi decongestionant al căilor respiratorii. Există unele studii care arată că mentolul din mentă are proprietăţi anticancerigene.

18. Scorțișoara

Un adevărat stimulator de spirit de sărbătoare și al iernii. Când coc copturi cu scorțișoară mi se ridică dispoziția instant! 🙂 Scorțișoara este un condiment cu adevărat special, nu doar prin aroma unică pe care o adaugă băuturilor și preparatelor copioase, ci și prin aportul redus de calorii și proprietăților benefice sănătății. Oamenii de știința au descoperit că scorțișoara ajută la menținerea nivelului optim al glicemiei în sânge.

19. Praful de curry (a nu se confunda cu felul de mâncare Curry, care se traduce sos)

Este un amestec din condimente indiene, care conține preponderent praful de curcumina – un extract din rădăcină de tumeric). Curcumina este o minune descoperită în tratamentul cancerului. Acesta nu doar că aduce un plus de eficiență chimioterapiei, însă reduce numărul celulelor maligne rezistente la tratament. În plus, oamenii de știință cred că substanța ar putea preveni cancerul recidivant.

20. Boia (sau Paprika)

Boia este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Există sortimente de boia iute sau dulce în funcție de ardeiul din care s-a produs. Aceasta este folosită în multe rețete de bucătărie pentru a adăuga culoare și gust preparatelor.

21. Tarhonul

Tarhonul reglează și stimulează funcția gastrică și ajută la asimilarea substanțelor nutritive, de aceea se recomandă persoanelor cu tulburări digestive. Este o plantă-minune în cazul balonărilor, constipației, insomniilor sau gastritelor. Datorită calităților sale, tarhonul se recomandă în cazul bolilor de ficat și rinichi. Fiind bogat în iod, tarhonul se recomandă persoanelor care sunt la regim fără sare, aroma sa reușind să îmbogățeasca mâncarea, dându-i gust.

22. Cuișoarele

Cuişoarele, un condiment originar din Indonezia, se remarcă prin gustul fructat iute-amărui. Ele conferă o aromă specială vinului fiert, compoturilor sau prăjiturilor şi transformă supele, ciorbele şi fripturile în mâncăruri cu o savoare deosebită. Ca și scorțișoara, sunt adevărate stimulatoare de dispoziție bună și confort.

Sper ca această listă cu informații scurte despre cele mai des întâlnite condimente să vă fie de folos! Vă doresc sănătate și nu uitați să vă condimentați mâncarea și viața, doar cu condimente sănătoase și dozați-le cu grijă!

Cu drag, Dia’s Kitchen

Notă! Aceste informații sunt cu titlu informativ și nu reprezintă un sfat medical. Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului.

Alte surse:

  1. csid.ro
  2. sfatulmedicului.ro
  3. publika.md
  4. avantaje.ro
  5. ierburiuitate.wordpress.ro
  6. adevărul.ro
  7. realitatea.net
  8. pixabay.com
  9. Dieta Vieții – Daniel Menrath
print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 5 / 5. Număr de voturi: 3

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns