Buna prieteni,

Ideea articolului de astăzi mi-a venit după ce am fost sâmbătă la piață și am cumpărat niște mure de toată frumusețea. Așa de dulci și aromate au fost, că mi-am zis că trebuie să împart cu voi ce știu despre felul cum să le mâncăm, ca să beneficiem cât mai mult de conținutul lor.

Știați că murele conțin luteină, care ne protejează ochii și pielea de razele UV, ajutandu-ne să avem un bronz frumos?  

Și lista beneficiilor nicidecum nu se termină aici, fiindcă murele sunt adevărate comori de vitamine, antioxidanți și minerale, având un efect antiinflamator asupra organismului nostru. Murele combat anxietatea, stresul și luptă împotriva colesterolului rău, detoxifiind și ficatul. Murele conțin calciu, magneziu, fier, potasiu etc… și deci reprezintă o pomușoară minunată, care CONSUMATĂ CORECT ne menține sănătoși.

Deci, articolul de astăzi este despre Educație Alimentară și anume despre cum să consumăm corect fructele și pomușoarele.

Părerea mea este că în sistemul nostru de învățământ, pe lângă orele de chimie, biologie sau anatomie, ar trebui incluse ore despre principiile combinării corecte ale alimentelor. Pe lângă o sănătate mentală și fizică bună, oamenii de la noi ar trebui să fie preocupați și de felul cum se alimentează și cum combină alimentele între ele. Asta o spun cu toată responsabilitatea mea de om, individ, femeie și suflet, nefiind nutriționist acreditat sau medic. Am început să fiu pasionată de nutriționism și să încerc să respect principiile combinării corecte ale alimentelor, din momentul în care Dumnezeu mi-a trimis semne, oameni și cărți în mână, care odată citite, mi-au schimbat cu totul percepțiile vechi și greșite ale felului cum se alimentează majoritatea populației de la noi și nu doar. Și fiindcă vreau să fac un BINE, împart cu voi aceste informații aici pe blog, la compartimentul Educație Alimentară.

Însă odată ce aceste informații sunt lăsate a fi descoperite de sine stătător, vă recomand prin a începe să vă iubiți pe voi înșivă până la așa nivel, încât atunci când vă veți așeza la masă să vă puteți întreba: Ceea ce am în farfurie, îmi face bine? …sau rău?

Cu toate acestea, mai este o chestie aici, că trebuie să cunoști ceea ce îți face bine și ceea ce îți face rău. Acum noi suntem niște norocoși fiindcă avem la dispoziție cea mai mare bibliotecă care a existat vreodata numită google, care ne poate răspunde la orice întrebare, pe care o introducem în motto-ul de căutare, fără mari eforturi. De aceea, căutați informații, citiți, evoluați în toate aspectele vieții și veți vedea cât de liberi puteți fi, cunoscând anumite lucruri elementare la prima vedere. Eu sunt de părere că cea mai mare bogăție a omului este – informația. Doar că trebuie să fiți atenți și să selectați, să comparați, să aplicați în viața voastră în practică, doar acele informații, care sunt corecte și benefice pentru voi individual. De fiecare dată când aflu ceva nou, din diferite domenii, nu doar cel alimentar, mă strădui mai întâi, să mă informez din mai multe surse sigure. Asta vă sfătui să faceți și voi.

Ok, dar hai să trec la fructe … 🙂

Fructul este cea mai binefăcătoare mâncare, dătătoare de viață și energie, din câte există. Fructul este cel mai important aliment pe care îl putem consuma. Strămoșii noștri au mâncat numai fructe mii de ani.

Fructele constituie mâncarea cu conținutul cel mai mare de apă: cca 80-90%. În plus, ele sunt pline de vitamine, minerale, carbohidrați, fibre, aminoacizi, acizi grași etc. Prin natura lui, fructul dă organismului posibilitatea să se curețe de toxine, dacă este corect consumat.

Pentru a beneficia de multiplele beneficii ale fructelor sau pomușoarelor, vă dau câteva sfaturi cum să le consumați corect:

  • REGULA NR.1 în consumul fructelor sau pomușoarelor, este că ele nu se combină cu alte alimente! Combinate cu alte alimente, fructele vor rămâne blocate în stomac, unde vor fermenta, producând chiar și alcool, afectând toata digestia;
  • Deci, fructele se mănâncă doar pe stomacul gol;
  • Serviți fructele la o singură masă (mai multe surse și nutritioniști, cu care sunt de acord după ce m-am informat și eu, le recomandă anume la dejun sau în prima jumătate a zilei, fiindcă în felul acesta ele nu încarcă organismul, care dimineața este în proces de eliminare a deșeurilor);
  • Fructele reprezintă glucide benefice, de aceea dacă seara aveți interzis la glucide în dieta Dvs, ar fi bine să le consumați, la fel, în prima jumătate a zilei;
  • Fructele au cea mai mică perioadă de digestie, în comparație cu alte alimente, adică ele se digeră foarte ușor și părăsesc repede stomacul. Cel mai repede părăsește stomacul pepenele verde, în aprox. 10-15 min. Restul fructelor se digeră în stomac, de la 20 min până la 30 min. Din această cauză, pentru a evita balonările, indigestiile și alte probleme digestive, E RECOMANDAT SĂ MÂNCAȚI FRUCTELE SAU POMUȘOARELE ÎN PRIMA JUMĂTATE A ZILEI, cu 30 min înainte de mesele principale sau cu 2-3 ore după mesele principale. GRESEALA cea mai mare pe are o fac majoritatea oamenilor, ESTE CĂ MĂNÂNCĂ FRUCTELE IMEDIAT DUPĂ MESE!
  • Consumati fructele din surse de încredere, de dorit BIO;
  • Consumați fructele doar în stare proaspătă, fiindcă prelucrarea termică a fructelor, le distruge valoarea potențială;
  • Consumați fructe de sezon, fiindcă păstrarea sau depozitarea fructelor, la fel, le diminuează din conținutul nutritiv. O modalitate bună de păstrare este doar congelarea lor și nicidecum conservarea cu mult zahăr cum se obișnuiește de obicei. Puteți însă să păstrați (fără prelucrare termică) zmeură, coacăză sau chiar cătină cu miere de albini și nu cu zahăr;
  • Înainte de consum, țineți fructele în apă rece timp de 15 min, în felul acesta le veți “învia” în primul rând, iar în al doilea, vor mai ieși din ele substanțele nocive cu care au fost stropite/prelucrate. Nu spălați fructele și legumele cu apă caldă sau fierbinte, fiindcă așa acele substanțe vor rămane pe fructe și legume, apoi ajungând în organismul vostru;

Sper să vă fie de folos aceste INFORMAȚII PREȚIOASE și să începeți să le aplicați în alimentația voastră, pentru a avea un organism sănătos și ca să puteți CU ADEVĂRAT BENEFICIA DE CONȚINUTUL FRUCTELOR!

Cu drag, Dia’s Kitchen

Notă! Aceste informații sunt cu titlu informativ și nu reprezintă un sfat medical. Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului.

Alte surse: Dieta Vieții – Daniel Menrath

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 4 / 5. Număr de voturi: 6

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns