Dejunuri, Gustari, Retete sanatoase, Vezi tot ce am gatit

Orez basmati cu parmezan și nuci

Orezul basmati se cultivă la poalele munților Himalaya, în nordul Indiei și în Pakistan. Acest tip de orez este o varietate care se folosește în bucătăria persană, indiană și cea a Orientului Mijlociu. Este disponibil în două varietăți – alb și brun.

În medicina ayurvedică, termenul basmati semnifică curat, iar orezul este apreciat pentru propritatile sale curative, atât în plan fizic, cât şi spiritual, fiindcă nu este lipicios şi se digeră mai uşor. Orezul basmati are un index glicemic redus şi poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece nu creşte nivelul zahărului din sânge, faţă de alte cereale şi produse preparate din făină albă.

Orezul brun basmati este însă cel mai bun, fiindcă conţine de trei ori mai multe fibre decât cel alb, are un conţinut mai ridicat de vitamine B, este mai hrănitor şi nu conţine gluten.

Mie îmi venise pofta de ceva cremos și bun, mai ales că aveam și niște nuci hidratate și am făcut orez basmati cu parmezan, untișor și nuci. A ieșit așa de bun, vă îndemn să încercați și voi!

Ingrediente:

  • o cană de orez basmati
  • 1,5 – 2 căni de apă
  • 1 linguriță de unt
  • 50-70 gr parmezan ras
  • nuci
  • sare și piper după gust
  1. Înainte de gătire spălați orezul foarte bine și lăsați-l să stea în apă vreo 15-20 minute.
  2. Apoi puneți-l la fiert orezul cu un praf de sare, o linguriță de unt de calitate bună și 1,5 – 2 căni de apă, o să vedeți pe parcurs după consistență de câtă apă veți avea nevoie.
  3. Când orezul este gata, adăugați parmezanul ras și nucile hidratate (dacă puneți nuci ne-hidratate, aveți grijă să nu puneți multe fiindcă pot să dea un gust amărui orezului), amestecați bine și puneți capacul. Lăsați orezul să se odihnească 7 minute. Apoi serviți cu plăcere.

Să aveți poftă! 🙂

Dacă ți-a plăcut rețeta mea, arat-o și prietenilor tăi! Click LIKE & SHARE!

Cu drag, D.

| Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog, care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului |

print
Please follow and like us:

2 thoughts on “Orez basmati cu parmezan și nuci

  1. Un adevarat declicu. Am preparat reteta de cateva ori si a iesit foarte bine, iar orezul basmati e putin aromat si devine usor pufos la gatire. Recomand 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *