Dacă vă întrebați de ce ar trebui să includeți în alimentație năutul, atunci trebuie să aflați că el nu conține gluten, nu este alergen, în schimb este bogat în multe vitamine, minerale, proteine, fibre și carbohidrați, însă este foarte sărac în calorii, așadar ar trebui sa îl consumăm mai des.

Multe persoane renunță să consume năutul fiindcă el ar balona – acest fapt este un mit! Năutul NU balonează – doar se confundă efectul stimulant al năutului asupra mișcărilor intestinale cu senzația de balonare. Năutul stimulează digestia și eliminarea scaunului, de aici și activitatea intensă a intestinelor la persoanele care suferă de constipație.

Pentru a savura pe deplin gustul năutului dar și pentru a beneficia cât mai mult de conținutul lui, trebuie să avem în vedere cîteva reguli atunci când decidem să îl fierbem, iată care sunt ele:

  1. Puneţi năutul la fiert după ce a stat în multă apă 8-12 ore (peste noapte ar fi perfect).

2. Înainte de a-l pune la fiert spălaţi-l bine sub jetul de apă. Puneţi-l la fiert cu praf de bicarbonat de sodiu, în multă apă, fără sare (nu puneţi mult bicarbonat, fiindcă după gătire va persista un miros de bicarbonat nu prea plăcut!). Bicarbonatul are rolul de a scădea timpul de fierbere și de a înmuia boabele de năut.

3. După ce a început a clocoti, facem focul mic şi fierbem adăugînd din cînd în cînd apă fierbinte, pînă cînd booabele de năut se vor sfărîma cremos între degete. Nu uităm să strîngem toată spuma care se va forma la fierbere. La sfîrşit adăugăm sarea în apă.

4. Punem capacul şi lăsăm să se răcească năutul. Apoi, îl scurgem într-o sită păstrînd o cană de zeamă în care a fiert pentru blenduire. Înainte de a blendui, ca să nu forţaţi tare blenderul, vă sfătui să pasaţi puţin năutul cu un pasator de mînă, apoi să treceţi la blenderul vertical.

5. După pasare, adăugaţi piper, sare după gust, boia de ardei dulce și alte ierburi opţionale. Puteţi servi pasta/pateul format cu orice legume sotate sau doar cu diferite condimente sau să faceți hummus! Ungeţi pe lipii şi să aveți poftă mare!

Dacă ți-a plăcut rețeta mea, arat-o și prietenilor tăi! Click LIKE & SHARE!

Cu drag, D.

print

Ți-a plăcut rețeta?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rata medie 3.5 / 5. Număr de voturi: 32

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează acest post.

Lasă un răspuns