Copturi, Dulciuri, Vezi tot ce am gatit, DIA'S CAFFE

Panettone gătit acasă (Cozonacul de Paște)

Ce poate fi mai frumos în perioada sărbătorilor, decît parfumul dulce şi aromat al unui cozonac, copt acasă cu propriile mâini!?
În parteneriat cu Moş Zaharia, am pregătit cei mai delicioși cozonaci de Paște – Panettone! Fără adaosuri, fără coloranți, fără compuși chimici de păstrare, 100% homemade! Eu ador această rețetă, pe care o fac deja trei ani la rând și nu mă încumet să o schimb pentru nimic.
Cozonacul seamănă foarte mult la textură cu cel italian (care din păcate, conţine foarte multe adaosuri care afectează sănătatea noastră, ați observat ce termen de păstrare au acei cozonaci?). Din această cauză, conține și ingrediente pe măsură. Cozonacul iese fraged în interior şi umed, efect care multe gospodine doresc să îl obţină!!!
Iată de ce, RECOMAND această reţetă! De la început vă zic că necesită o răbdare aparte, dragoste şi voie bună și nu e nimic greu să îl faceți, trebuie doar puțină răbdare și voință ca și la orice altă coptură!
Aşadar, hai la treabă că reţeta e lungă, vreme bună să ne ajungă!
RECOMANDARI UTILE!!!
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!
Recomand să nu dublați cantitatea de ingrediente în caz că doriți să faceți o cantitate mai mare de cozonaci, fiindcă nu o să îi puteți coace pe toți odată, iar aluatul care va aștepta rândul pur și simplu va dospi în exces și îl veți pierde!
Din această cantitate de ingrediente, mi-au ieșit 4 cozonaci, 2 x 10 cm in diametru și 2 x 9 cm in diametru!
Această reţetă se face în total din 600 gr de de făină, dintre care 100 gr pentru a înmuia drojdia şi restul 500 gr pentru aluat! Făina trebuie să fie de calitate superioară, cernută!
Ingrediente pentru aluat:
– 500 gr făină
– 1 linguriţă de sare
– o jumătate de linguriţă de scorţişoară praf
– 1 pliculeţ de 10 gr de zahăr vanilat
– 8 gălbenuşuri (cu ouă de casă culoarea cozonacului e de un galben frumos)
– 4 linguri cu zahăr Moș Zaharia
– coaja rasă de la o portocală şi de la o lămîie
– 250 gr unt
– 100 gr cremă de brânză
– 2 linguri de coniac
– 250 – 300 gr de fructe uscate
Ingrediente pentru drojdie/maia:
– 200 ml lapte
– 4 linguriţe de ceai rase de drojdii uscate
– 1 lingură de zahăr Moș Zaharia
– 100 gr de făină
Ingrediente pentru glazură:
– 3 albuşuri
– un pic de sare
– 150 gr de zahăr pudră
Pentru înfrumuseţare:
– ornamente colorate
1. Începe cu pregătirea drojdiei: Într-un bol de mărime medie pune 100 gr de făină, 1 lingură de zahăr şi 4 linguriţe de ceai rase cu drojdii uscate şi amestecă bine cu un tel. După ce ai amestecat bine, adaugă 200 ml de lapte călduț. Amestecă bine cu telul vreo 2 minute ca să îşi facă zahărul cu drojdia treaba, apoi pune vasul la un loc ferit de curenţi pentru 10-15 minute.
2. Cît drojdia se umflă, într-un bol mai mare cerne 500 gr de făină. Adăugă o linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi zahărul vanilat. Amestecă bine cu telul pentru a aerisi şi încorpora bine ingredientele.
3. În alt bol, pune 8 gălbenuşuri, 4 linguri cu zahăr Moș Zaharia şi amestecă bine vreo 2 minute cu telul până obţii o cremă fină, uşor deschisă la culoare.
4. Între timp, rade coaja de la o portocală şi de la o lămâie, avînd grijă să nu razi şi partea albă, fiindcă aceasta va da un gust amar cozonacului. Adăugă zestul la crema de ou și amestecă bine cu telul.
5. Mai departe, adăugă oul bătut şi 250 gr de unt de temperatura camerei în mijlocul făinii pe care ai pregătit-o anterior.
6. Începe să încorporezi aluatul cu mâna, formând un aluat moale şi nelipicios. După ce ai frămîntat maxim un minut, adăugă şi drojdia care a crescut frumos.
7. Frămîntă bine aluatul fără să adaugi făină, doar puţin cînd îl vei scoate pe masă. Aluatul la început va fi un pic lipicios, dar odată ce vei continua să îl frămânți, va deveni elastic și foarte plăcut. Frămîntă aluatul timp de 15 minute! Vei vedea, aluatul se va primi foarte fraged, uşor, parfumat, o bucurie să îl frămînţi. Vezi cît de frumos e după ce a fost 15 min frământat!?
8. După ce ai frămîntat aluatul 15 minute, acoperă-l cu peliculă alimentară şi punel la dospit pentru 2 ore, la un loc ferit de curenţi, unde să nu fie nici prea cald și nici prea rece, temperatura camerei e tocmai bună, din experiența mea vă spun. Între timp, poți bea o cafea sau citi o carte! 🙂 Din când în când, mai uite la aluat și mai desprinde de pe margini pelicula, ca să crească aluatul frumos în sus, să nu fie limitat de ea.
Privește cât de frumos este după două ore de dospire! 🙂 Ca un soare!
9.  După ce aluatul a crescut, adăugă la el 100 gr cremă de brânză, fructele uscate şi 2 linguri de coniac. Iarăşi frământă aluatul timp de 10 minute, fără să adaugi făină. Doar puţin pe masa de lucru.
Nu vă pot reda mirosul prin aceste poze, dar bine ar fi! O aroma nemaipomenită!
11. Apoi, împărţește și formează aluatul cu mișcări circulare în bile, ca să scoți bulele de aer, având în vedere câte forme de copt ai şi pune-le în formele tradiţionale sau în orice altă tavă de copt. Recomandare! Pune aluatul în formele de copt, mărimea după preferințe, respectînd un spațiu de 3 degete liber, ca să aibă aluatul unde crește!
12. Acoperă cozonacii cu peliculă de bucătărie ca să nu se usce deasupra şi lăsă-i să se ridice pentru alte 2 ore.
Vezi cît de frumos au dospit? Acum e momentul să plece la copt!
13. Pune cozonacii în cuptorul preîncălzit la 200 Grade Celsius. Coace-i 15 minute la 200 Grade Celsius şi 30 minute la 180 Grade Celsius. Verifică din cînd în cînd, să nu îi arzi.
Iată și cozonacii copți uniform și frumos!
14. După ce i-am lăsat să se răcească puțin îi glazurăm deasupra cu albuș de ou bătut: Într-un blender sau robot de bucătărie mixează 3 albuşuri. Cînd se ajunge la o consistenţă pufoasă începe să adaugi cîte o lingură de zahăr pudră. Bate bine pînă se formează glazura. Ornează cozonacii după preferinţe. Cînd îi vezi şi miroşi, uiţi că ai petrecut toată ziua la bucătărie!!! 🙂
Am rupt o bucată dintr-un cozonac să vă arăt ce textură frumoasă au!
Această rețetă am preparat-o în parteneriat cu producătorul de zahăr Moș Zaharia, iar pe această cale, îi mulțumesc pentru colaborare!!! 
Eu vă îndemn să gătiți cozonacii de Paște acasă, cu un strop de dragoste și voie bună!
Cu mult drag,
Diana
Dacă ți-a plăcut rețeta mea, arat-o și prietenilor tăi! Click LIKE & SHARE!

Dacă ai gătit această rețetă și vrei să o postezi pe rețelele de socializare, folosește hashtagul #diaskitchen Îți mulțumesc!

| Dia’s Kitchen este titularul dreptului de autor juridic al materialelor de pe acest blog, care nu pot fi utilizate sau publicate, fără acordul scris al autorului |

print
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *